Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • Mariëndael
  Middachtensingel 12
  6825 HN Arnhem
  T 026 - 352 66 00
   
  Wij bieden voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. We zien hun mogelijkheden en gaan onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling.

GRENZEN VERLEGGEN TIJDENS HET WERKEN OP EEN EVENEMENT

 • Zorgmarathon 2016
 • Op 22 en 23 september 2016 hebben 25 leerlingen van Mariëndael Arnhem geholpen bij de Ambtenarenmarathon en de Zorgmarathon op Papendal in Arnhem. Ze werden gecoacht door studenten van het Rijn IJssel CIOS Arnhem .
Stichting Sportlight: "Alles liep op rolletjes: van binnenkomst tot beleving. Klasse om samen zo iets moois neer te zetten”.

Leerlingen van Mariëndael werkten tijdens beide jaarlijks terugkerende evenementen als gastheer of gastvrouw, parkeerbegeleider, parcoursbegeleider of facilitair ondersteuner. Daarnaast werkten een aantal leerlingen in de catering.

Samen leren

"Deze ervaring is waardevol voor hun loopbaansturing en hun zelfbeeld", aldus trajectbegeleider Niels Detmar. "De leerlingen van Mariëndael werden, net als vorig jaar, begeleid en ondersteund door studenten van Rijn IJssel CIOS uit Arnhem. De samenwerking verliep soepel en is waardevol voor de leerlingen. Ze voelden zich veilig bij de studenten en kregen van hen een steuntje in de rug bij het verleggen van hun grenzen. Voor de studenten was het waardevol ervaring op te doen met jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs. Een mooi voorbeeld van samen leren buiten school!”

“Trots, ik ben heel erg trots op de leerlingen van Mariëndael” vervolgt Niels Detmar “In de eerste week van dit schooljaar heb ik ze meteen al ‘lastiggevallen’ met de aankondiging van dit evenement. De meeste leerlingen zagen deelname niet meteen zitten, deels doordat zij nog even moesten wennen aan de nieuwe klas, maar ook door angst voor het onbekende van het evenement.”

Zo gaf Tess aan: “Dit ga ik echt niet doen, Niels. Dat durf ik niet”. Gelukkig kon Niels haar geruststellen met de boodschap dat ze goed begeleid zou worden door studenten van het CIOS. Ook werden de leerlingen op school voorbereid middels een presentatie en een film van de vorige editie van het evenement en verkenden ze vooraf het terrein. Door de focus op de taken te leggen, wordt de angst weggenomen. Dit heeft er mede toe geleid dat het vertrouwen bij de leerlingen toenam en ze uiteindelijk de lopers zelfs enthousiast stonden aan te moedigen.

De leerlingen hadden veel verantwoordelijkheden en waren van belang voor het slagen van de marathon. Ze zorgden ervoor dat het parkeren ordelijk verliep en dat de wissels tijdens het estafettelopen goed gingen. Ze beloonden een ieder bij de finish met een welverdiende medaille. Tess geeft enthousiast aan: “Ondanks mijn angst heb ik de stap genomen. Ik ben trots op mezelf!”

Tess (16 jaar): “Ondanks mijn angst heb ik de stap genomen. Ik ben trots op mezelf!”

Verschil met een reguliere stage

Een stage op een evenement is heel anders dan een reguliere stage. Er heerst een andere dynamiek en niet alles is even gestructureerd. Niels vertelt: “Het inzetten van leerlingen op een dergelijk groot evenement vraagt meer organisatie maar geeft ook meer resultaat. Ik kijk hierbij heel erg naar de doelstelling van de leerling en op welke plek de leerling het best past. Het leermoment is kort. Leerlingen pakken dingen sneller op, zetten hun flexibiliteit in en voelen zich verantwoordelijker. Er is minder kader en minder duidelijkheid. Leerlingen krijgen inzicht en leren hun angst overwinnen. Ze ervaren waar hun kwaliteiten liggen en wat voor hen belangrijk is in een werkomgeving. Ze doen werkervaring en sociale vaardigheden op, maar ontwikkelen ook beroepsvaardigheden. Deze vaardigheden nemen ze mee in hun verdere loopbaan.”

Meer dan 700 ambtenaren en bestuurders, en 2000 zorgaanbieders en andere partners uit de sector Zorg & Welzijn liepen samen een uitdagend en soms best pittig parcours voor het Fonds verstandelijk gehandicapten. Beide evenementen werden georganiseerd door Stichting Sportlight. Het was een dag vol plezier, sportiviteit en teambuilding.

Kijk voor meer informatie over de marathon op de website van de Zorgmarathon en de Ambtenarenmarathon.

Nieuws

:

Help (nieuw venster)