Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • Mariëndael
  Middachtensingel 12
  6825 HN Arnhem
  T 026 - 352 66 00
   
  Wij bieden voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. We zien hun mogelijkheden en gaan onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling.

Ontmoeting leerlingen met levende geschiedenis - 70 jaar Market Garden

 • bezoek Airborne begraafplaats 2014
 • Op woensdag 24 september 2014 is een afvaardiging van de Schakelklas (zo’n 12 leerlingen) naar de Airborne begraafplaats in Oosterbeek geweest, dit in het kader van de herdenking 70 jaar Market Garden.

De leerlingen kregen enkele opdrachten zoals: spreek oudere (Engelse) mensen aan, wat betekent de klaproos, de steentjes op de graven, enz.

Een persoonlijk verslag aan van één van onze leerlingen met als titel "Slag om Arnhem" leest u hier beneden.
Elders op de site treft u ook nog twee  gedichten aan die naar aanleiding van dit bezoek zijn gemaakt door leerlingen. Klik hier om de gedichten te lezen.

Voor een kleine foto-impressie treft u hier een link aan naar het fotoalbum.
Slag om Arnhem
We zijn naar de Airborne  begraafplaats in Oosterbeek  geweest.
Ik ben al vaker naar dat soort begraafplaatsen geweest, maar toch blijft het heftig om te zien hoeveel mensen er zijn omgekomen en hun verhaal over hoe ze zijn komen te overlijden. Het blijft heel interessant om hun verhaal te horen en om te horen hoe hun nabestaanden over die persoon praten. Veel vinden deze persoon een held, omdat diegene voor onze vrijheid heeft gestreden, anderen hebben deze persoon niet gekend maar kijken toch tegen hen op voor zijn of haar daad.
We spraken een man en vrouw uit Engeland die samen met hun zoon om de 4 à  5 jaar terug komen om de oom van de vrouw te bezoeken. Ze waren best emotioneel vanwege het feit dat hij er ligt maar ook trots op hem. Zelfs de man - die de oom nooit gekend heeft - vond het bijzonder wat die man gedaan heeft en was ook verdrietig voor zijn vrouw. We spraken ze en ze vertelden zijn verhaal met veel trots en emotie. Ze maakten het graf schoon en legden er veel dingen neer en zeiden gedag. Het was heel heftig om te zien en te voelen hoeveel emotie ze uitstraalden.
Ze hadden er veel kransen neergelegd met klaprozen die symbool stonden voor alle overledenen waarvan het bloed het rood van de klaprozen vormde. De klaprozen kwamen tot bloei nadat de Eerste Wereldoorlog over was en elke klaproos staat voor één iemand wiens bloed gevloeid heeft op dat veld.
Er lagen op sommige graven ook steentjes en dat is een symbool voor een Joodse traditie. Op  veel graven met die steentjes stond een Jodenster, maar ook bij veel andere omdat veel mensen die traditie hebben overgenomen.
De begraafplaats was heel mooi gelegen tussen bomen als een soort privacy en eerbetoon. Alles werd goed en netjes bijgehouden. Er waren voor de herdenking ook scholen  uit de buurt geweest om op elk graf een bloemstukje of boeket te leggen. Elke leerling had een graf.
Er waren ook graven van mensen zonder naam en veel daarvan zijn onbekend gebleven. Er waren er een paar waar ze er achter zijn gekomen wie het was en daar lag bijvoorbeeld een foto en/of een verhaal bij. Ik vind het erg voor degenen die onbekend zijn en voor hun nabestaanden die altijd zich blijven afvragen waar diegene ligt.
Mijn mening is dat ik er dubbele gevoelens bij had, veel respect maar ook vond ik het heel mooi dat het speciaal voor die mensen is gemaakt om altijd aan te blijven herinneren en dat hun verhaal op die manier altijd zal blijven bestaan.
Shavanna
 

Nieuws

:

Help (nieuw venster)